2007-07-20

Åvävla -- kommunen med en slogan som suger


David Nessle bloggar underhållande om svenska stadsslogans, och hänvisar till en lista som får mig att rodna, kväljas och stöna om vartannat. (Den är i och för sig rätt gammal, så har du exempel på färskare sammanställningar så får du gärna tipsa om det i kommentarerna.)

Kommun efter kommun har alltså nöjt sig med en urkass slogan. Platta, töntiga, obegripliga, långsökta - här finns alla varianter!

Det tråkiga är att det är så onödigt. Att komma på något som på samma gång är kul och smart är faktiskt inte så svårt. Hemligheten ligger i att aktivera den kollektiva intelligensen.

Detta är något som jag vet efter åtta år som ledare för skrivarkurser. Om man samlar fem–tio normalbegåvade, hyggligt belästa personer i ett rum och skapar en god stämning så dyker alltid förvånansvärt bra idéer upp efter en stunds spånande.

Hur skapar man då denna stämning? Jo, för det första försäkrar man sig om att ingen i gruppen känner sig utsatt, osäker eller mindre värd. Och för det andra ser man att ingen kan lägga beslag på en individuell seger, utan att det är lagets gemensamma resultat som räknas.

Och det lär ju vara svårt i kommunalpolitiska och -administrativa sammanhang …

Avslutningsvis vill jag föreslå en variant på Kristinehamns slogan:

Tjernobyl - staden med massor av p-platser i centrum.

/Olle B.

2 Comments:

Anonymous Håkan (hakke) said...

I senaste numret av den regelbundet utkomna (var 3:e år) tidskriften Bruxanvisningen gjorde vi oss lustiga över svenska kommuners slogans. Vi hittade ingen lista utan besökte alla kommuners hemsidor. Sedan publicerade vi ca 50-60 av dem, uppblandat med 10 som vi hittat på själva på skämt. Men det gick faktiskt inte att se skillnad på dessa och de som var äkta.

Jag är uppväxt i Åmål, som alltid haft en slogan som kräver viss självdistans:
"Alltid något" sa han som kom till Åmål.

Orten har faktiskt också begåvats med ett hederligt gammalt ordstäv:
"En skam för mig men en ära för stan", sa han som gick vilde i Åmål.

När vi besökte föräldrarna förra året upptäckte jag till min sorg att en ny slogan prydde skyltarna vid infarten till stan:
Åmål - världens näst bästa stad!

8:39 em  
Anonymous Håkan (hakke) said...

Nej nej, inte "vilde". Han gick naturligtvis vilse. Vilse, vilse vilse, vilse.

8:41 em  

Skicka en kommentar

<< Home